Minyak Morhabshi

Artikal terkini Cheguman dalam pelbagai blog

Hang Tuah bukan pembodek

Tuesday, June 29, 2010


Dalam riwayat, Hang Tuah diperkenalkan melalui peristiwa beliau menghalang amukan seorang lelaki yang mengancam nyawa Bendahara. Bermula dari situlah Hang Tuah dibawa berjumpa sultan dan diambil menjadi hulubalang diraja yang akhirnya menjadi laksamana.

Tindakan Hang Tuah tersebut dengan mudah difahami sebagai suatu bakti yang tidak terhingga kerana sejarah membuktikan Bendahara Tun Perak yang diselamatkan itu akhirnya menjadi bendahara yang begitu berjasa dalam menyebarkan Islam ke seluruh nusantara.

Namun tidak semua yang menganggap begitu. Dalam peristiwa amuk tersebut semua pengawal bendahara telah lari bertempiaran sehingga mendatangkan kemurkaan Bendahara. Bahkan ia tidak habis begitu sahaja apabila Tun Perak memanjangkan kes itu ke pengetahuan sultan.

Walaupun Hang Tuah sendiri yang mengesyorkan agar para pengawal terlibat tidak dihukum, namun kemunculan Tuah di istana merupakan saingan baru kepada pihak tertentu.

Mahu tidak mahu, Hang Tuah sudah mempunyai musuh peribadi di istana.

Saya bawa ceritera klasik di atas kerana masih ada yang gagal melihat jasa Hang Tuah sehingga tergamak menuduh beliau seorang pembodek. Malang sungguh di saat orang lain mengemukakan wira bangsa dan negara masing-masing, orang Melayu pula membunuh wira sendiri dengan pelbagai tohmahan. (lihat bagaimana Amerika mempromosi Rambo dan sebagainya melalui filem).

Seperkara lagi yang dapat kita ambil pengajaran ialah apabila seseorang membuat kebajikan maka akan ada yang berasa diketepikan. Golongan ini tidak duduk diam sahaja malah akan mula mencari peluang sehingga sering terbabas bertindak yang bukan-bukan.

Dalam sejarah Melayu, watak-watak pendengki terdiri daripada pihak yang kecewa dan merasa disingkir arus perdana. Lebih malang lagi apabila mereka gagal mencari kaedah positif untuk berjaya sebaliknya hanya nampak kejayaan melalui cara menjatuhkan orang lain.

Dalam pada itu iblis pun memainkan peranan dengan berkesan.

Modus operandi iblis bukanlah dengan mengada-adakan cerita sebaliknya dengan mengeksploitasi isu sebenar. Contohnya, apabila terdapat kelemahan dalam kerajaan seperti rasuah, iblis tidak akan mencadangkan rasuah itu dibasmi sebaliknya mengesyorkan agar seluruh kerajaan dimusnahkan dengan alasan ia tidak boleh dipulihkan lagi.

Dalam usaha itu, iblis tahu bahawa manusia yang paling mudah dipengaruhi ialah manusia yang sedang kecewa atau diganggu masalah besar. Sememangnya golongan tersebut memang ramai termasuklah golongan cerdik pandai yang mahir mempengaruhi minda masyarakat.

Iblis juga faham bahawa sesebuah sistem tidak mudah ditumbangkan, bahkan itulah yang dikehendaki iblis. Lebih lama proses perpecahan itu berlangsung, lebih baik bagi iblis. Sepanjang pertelagahan tersebut pelbagai aktiviti sampingan boleh ditimbulkan. Fitnah, tohmahan, kata mengata, tuduh menuduh, perkelahian, perbalahan dan jika boleh biarlah ia berakhir dengan peperangan.

Sesungguhnya kemusnahan manusia adalah janji iblis kepada Allah Taala.

Sementara itu saya juga sependapat betapa UMNO banyak melakukan kesilapan di masa lalu namun saya tidak dapat membohongi diri bahawa jasa parti itu dan pemimpinnya juga tidak ternilai.

Justeru saya percaya jalan terbaik bukanlah dengan membakar kelambu sebaliknya mengenalpasti kelemahan serta berusaha memulihnya.

Itulah yang membuka fikiran sekumpulan ulama yang menyertai UMNO baru-baru ini. Kemasukan beramai-ramai tersebut adalah permulaan kepada penyertaan lebih ramai lagi golongan berpendidikan Islam ke dalam UMNO bagi menyahut permintaan DS Najib agar UMNO berubah sepenuhnya.

Walaupun majoriti blogger BPN bukan ahli UMNO namun kami menyokong semua usaha ke arah penyatuan dan perpaduan. Iltizam kami lebih kuat lagi apabila terbongkarnya usaha mendaftarkan pengundi baru kalangan kaum cina secara agresif yang bakal memberi implikasi bertukarnya 'kerajaan UMNO' kepada 'kerajaan DAP'.

Melayu tidak ada pilihan lain selain bersatu dan tidak lagi boleh bersikap berkecuali. Mahu tidak mahu UMNO akan menjadi wadah perjuangan kerana ia adalah parti terbesar orang Melayu. PAS tidak menjadi pilihan kerana ia cuma parti serpihan yang kini hanya ada 23 kerusi.

Hakikatnya, proses meruntuhkan UMNO itu lebih panjang berbanding proses mematikan pergerakan PAS. Sedangkan proses yang lama itulah yang disukai iblis!

Jika semakin ramai ahli UMNO berjiwa Islam, apa bezanya lagi UMNO dengan PAS?


Salam hormat,(Blogger bukan ahli UMNO tetapi berpendapat sudah sampai masanya orang Melayu bersatu bagi menghalang kaum bukan Melayu menguasai politik negara melalui pakatan pembangkang yang nampaknya diberi laluan mudah oleh pengundi kaum cina sejak akhir-akhir ini).

Kaf alif waw mim, cha ya nun alif, nun alif kaf, kaf waw alif sin alif pa waw lam ya ta ya kaf!


foto hiasan:
silat jpg
conceptart.org

0 comments:

Post a Comment

Yang paling diminati

Latar belakang blog Cheguman Online

Baru-baru ini Panglima Perang Cyber, YDP BPN menegur saya:

"Kenapa Cheguman tidak menulis macam dulu?"

Saya termenung seketika dengan teguran tersebut. Apa perbezaannya? Apa yang kurang? Apa yang istimewanya dahulu?

Sejenak saya menoleh dan merenung kembali jejak perjalanan Demang Lebar Daun mengemudi Waadat sejak Mac 2008. Secara jujur saya akui sering tersepit antara kualiti dengan kuantiti. Hambatan terhadap populariti bagi menarik seramai mungkin khalayak pembaca sering mengorbankan kualiti persembahan.

Barangkali ia suatu ironi namun itulah hakikatnya. Persaingan merebut pengunjung mengasak para blogger memanipulasi isu sebanyak mungkin. Kebanyakan blogger perlu membuat 'update' sekerap yang boleh, termasuk menggunakan tajuk-tajuk sensasi.

Demikian juga diri ini. Dalam usaha meletakkan Waadat dalam senarai teratas 'blog list', hasil tulisan berbentuk analisis dan pemikiran metakognitif telah bercampur dengan artikal-artikal berbentuk berita dan komentar terhadap isu semasa.

Ibarat kain cukin yang ditarik ke atas terbuka di bawah ditutup bawah atas terbuka maka saya cuba seupaya mungkin memaksimum kemampuan diri dicelah kekangan yang ada.

Cuma yang saya khuatir ialah jika akar tak jejak di bumi sedangkan pucuk pula gagal menggapai awan. Bagai kiambang yang terapung di air, terpaksa membahagi diri tiap kali biduk menghampiri.

Dalam keterbatasan itu makanya saya mengambil suatu keputusan untuk mengasingkan dan menghimpun penulisan saya kepada beberapa bahagian:

1) tulisan-tulisan berbentuk berita dan isu semasa akan kekal dalam blog
Waadat.

2)
'Cheguman Online' menjadi wadah untuk saya berinteraksi lebih rapat dengan anda semua melalui tulisan-tulisan berbentuk perkongsian pengalaman, perasaan, pandangan hidup termasuk metakognitif serta falsafah.

3) wacana pendidikan dimuatkan dalam blog
4arif2010.

4) petua, ramuan, rawatan alternatif, dan perubatan herba tradisional kekal di blog
Morhabshi.
Ertinya saya akan menulis dalam empat medan blog berbeza mengikut kritia masing-masing. Semua tajuk-tajuk dan intro setiap entri saya sisipkan di sebelah kiri blog ini agar para pengunjung boleh menyemak entri terkini serta membuat pilihan bacaan.

Dalam pada itu saya akan terus menulis dalam blog-blog lain selaku penulis jemputan. Semuanya saya paparkan di sebelah kiri blog ini. Semua hasil tulisan tersebut akan dikumpulkan secara automatik dalam blog 'Cheguman Online'.

Hal ini bermakna blog 'Cheguman Online' akan menjadi blog sehenti atau portal yang berfungsi memaparkan semua aktiviti saya dalam talian, termasuk Face Book dan sebagainya.

Akhir kata saya dengan rendah diri mengharapkan sahabat-sahabat dan sekalian pengunjung untuk bertukar pendapat serta pandangan secara terbuka sambil mengamalkan etika murni rakyat Malaysia.

Saya mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan kalian semua sepanjang penglibatan saya dalam komuniti maya sejak 1999.

Ampun dan maaf jika terdapat kesalahan atau ketelanjuran bicara saya selama ini.

Salam 1 Malaysia.

Salam hormat,

Salam hormat,

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP