Minyak Morhabshi

Artikal terkini Cheguman dalam pelbagai blog

dilema Melayu: bangsa bukan keutamaan

Friday, May 21, 2010


Artikal mutakhir saya berkenaan dimensi baru perjuangan Melayu mendapat sambutan luar jangkaan. Manakan tidak, setelah tiga kali dalam tiga hari berturut-turut disiarkan dalam Waadat, cuma menggamit tidak sampai 300 pengunjung!

Memang luar biasa sebab biasanya tidak kurang 300 pengunjung ke blog tersebut setiap hari.

Sumpah, saya tidak dapat mengesan puncanya. Adakah kerana kebetulan atau memang tajuknya yang gagal memikat pembaca? Penerimaan terhadap kandungan juga sudah tentu saya tidak tahu sebab jika tidak ramai yang membuka, bagaimana hendak membaca?

Saya nak tanya semula, benarkah kesimpulan yang saya buat bahawa orang Melayu bukanlah jenis yang mementingkan 'sebangsa' atau 'seagama'?

Dalam artikal tersebut, saya kemukakan satu peristiwa yang menunjukkan betapa orang Melayu menolak pendatang Indonesia walaupun sebangsa dengan mereka.

Saya juga tampilkan kenyataan bahawa orang Melayu tidak dapat menerima pendatang warga Bangladesh walaupun menganut agama yang sama.

Mungkin terlalu awal untuk bersetuju dengan saya hanya dengan fakta tersebut namun cuba lihat persoalan berikut:

1. Dalam memilih kedai (kecuali kedai makanan), adakah majoroti orang Melayu memilih kedai yang dimiliki orang Melayu atau memilih kedai yang kelihatan canggih, popular, dan berkualiti?

2. Ketika memilih produk, adakah harga, kualiti, dan jenama yang menjadi keutamaan atau pengeluar produk tersebut?

Saya harap anda benar-benar jujur menjawab persoalan di atas.

Ketika kereta Nasional dilancarkan, memang ramai yang membelinya tetapi bukan kerana semangat kebangsaan tetapi kerana harganya yang lebih murah dengan kualiti yang sesuai.

Namun apabila taraf hidup rakyat meningkat, ramai yang menjual kereta nasional dan membeli kereta import kerana lebih bergaya, canggih, dan meletakkan diri pemiliknya berbeza daripada orang lain. Perbezaan itu ditafsirkan sebagai unik manakala unik adalah modal untuk dinilai hebat.

Begitu juga apabila berdepan dengan keputusan bagi memilih bank untuk membiayai pembelian kenderaan; sekali lagi saya bertanya adakah orang Melayu melihat kepada pemilik bank atau kadar faedah yang dikenakan?

Saya rasa cukuplah dulu untuk kali ini. Walaupun kurang sambutan, saya akan teruskan juga perbincangan begini.

Terima kasih kerana anda masih mengikuti. Anda memang unik. Jumpa lagi.
foto:
lifeasawrite-up.blogsp
foto lelaki tua: foto.detik.com

2 comments:

ISAC May 21, 2010 at 7:53 AM  

Chegu, saya ada Proton Perdana tahun 2000, maintain tip-top, upgrade new facelift, kalau nak tolak sure murah nak mampus....

Kekadang menyesal kenapa dulu X beli kereta Jepun, harga X drop sangat...:)

Melayu Pasir Gudang May 21, 2010 at 9:11 AM  

Salam
Teruskan penulisan.Menulis ialah satu seni menzahirkan rasa hati, jangan peduli publisiti dan persepsi. Menulis juga satu dakwah, jangan peduli jumlah wadah. Orang melayu lambat berfikir tapi sangat halus pengertian. Bacaan pertama hanya faham maksud tersurat, bacaan kedua akan faham maksud tersirat.

Teruskan menulis "out of box"

Post a Comment

Yang paling diminati

Latar belakang blog Cheguman Online

Baru-baru ini Panglima Perang Cyber, YDP BPN menegur saya:

"Kenapa Cheguman tidak menulis macam dulu?"

Saya termenung seketika dengan teguran tersebut. Apa perbezaannya? Apa yang kurang? Apa yang istimewanya dahulu?

Sejenak saya menoleh dan merenung kembali jejak perjalanan Demang Lebar Daun mengemudi Waadat sejak Mac 2008. Secara jujur saya akui sering tersepit antara kualiti dengan kuantiti. Hambatan terhadap populariti bagi menarik seramai mungkin khalayak pembaca sering mengorbankan kualiti persembahan.

Barangkali ia suatu ironi namun itulah hakikatnya. Persaingan merebut pengunjung mengasak para blogger memanipulasi isu sebanyak mungkin. Kebanyakan blogger perlu membuat 'update' sekerap yang boleh, termasuk menggunakan tajuk-tajuk sensasi.

Demikian juga diri ini. Dalam usaha meletakkan Waadat dalam senarai teratas 'blog list', hasil tulisan berbentuk analisis dan pemikiran metakognitif telah bercampur dengan artikal-artikal berbentuk berita dan komentar terhadap isu semasa.

Ibarat kain cukin yang ditarik ke atas terbuka di bawah ditutup bawah atas terbuka maka saya cuba seupaya mungkin memaksimum kemampuan diri dicelah kekangan yang ada.

Cuma yang saya khuatir ialah jika akar tak jejak di bumi sedangkan pucuk pula gagal menggapai awan. Bagai kiambang yang terapung di air, terpaksa membahagi diri tiap kali biduk menghampiri.

Dalam keterbatasan itu makanya saya mengambil suatu keputusan untuk mengasingkan dan menghimpun penulisan saya kepada beberapa bahagian:

1) tulisan-tulisan berbentuk berita dan isu semasa akan kekal dalam blog
Waadat.

2)
'Cheguman Online' menjadi wadah untuk saya berinteraksi lebih rapat dengan anda semua melalui tulisan-tulisan berbentuk perkongsian pengalaman, perasaan, pandangan hidup termasuk metakognitif serta falsafah.

3) wacana pendidikan dimuatkan dalam blog
4arif2010.

4) petua, ramuan, rawatan alternatif, dan perubatan herba tradisional kekal di blog
Morhabshi.
Ertinya saya akan menulis dalam empat medan blog berbeza mengikut kritia masing-masing. Semua tajuk-tajuk dan intro setiap entri saya sisipkan di sebelah kiri blog ini agar para pengunjung boleh menyemak entri terkini serta membuat pilihan bacaan.

Dalam pada itu saya akan terus menulis dalam blog-blog lain selaku penulis jemputan. Semuanya saya paparkan di sebelah kiri blog ini. Semua hasil tulisan tersebut akan dikumpulkan secara automatik dalam blog 'Cheguman Online'.

Hal ini bermakna blog 'Cheguman Online' akan menjadi blog sehenti atau portal yang berfungsi memaparkan semua aktiviti saya dalam talian, termasuk Face Book dan sebagainya.

Akhir kata saya dengan rendah diri mengharapkan sahabat-sahabat dan sekalian pengunjung untuk bertukar pendapat serta pandangan secara terbuka sambil mengamalkan etika murni rakyat Malaysia.

Saya mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan kalian semua sepanjang penglibatan saya dalam komuniti maya sejak 1999.

Ampun dan maaf jika terdapat kesalahan atau ketelanjuran bicara saya selama ini.

Salam 1 Malaysia.

Salam hormat,

Salam hormat,

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP