Minyak Morhabshi

Artikal terkini Cheguman dalam pelbagai blog

dua berita yang tidak menarik

Sunday, May 2, 2010


Sambil menunggu roti canai pagi ini saya menyelak-nyelak akhbar Melaka Hari Ini yang memang tersedia di warung itu.

Dilihat pada nilai berita, tidak ada yang menariknya akhbar ini. Hanya berita biasa. Berita bantuan rakyat miskin, anak yatim, baiki jalan, jadual ceramah agama, gotong royong, majlis perasmian, dan yang sewaktu dengannya. Jika diberi percuma pun belum tentu orang membaca. Tiada yang sensasi.

Berita utama memaparkan kejayaan polis menumpaskan kumpulan penjenayah yang dikenali sebagai 'Geng Pecah Rumah Hanafi'. Tajuk yang diharapkan dapat menarik sedikit perhatian khalayak.

Bagi menambahkan kebosanan anda dengan berita statik yang penuh statistik ini, mari kita perhatikan faktanya:

Kumpulan tersebut dianggotai 4 orang rakyat tempatan berusia 25-34 tahun dan sudah bergerak lebih 4 tahun sejak 2004. Operasi mereka tertumpu pada kedai runcit dan restauran sekitar Melaka Tengah dan Jasin melibatkan kira-kira RM50,000 hasil daripada 29 projek haram mereka. (suatu usaha yang tak berbaloi untuk tempoh EMPAT tahun!)

Turut ditahan ialah 3 pembeli barang curi dan polis berjaya menemui 222 tong gas, 1152 tin minuman, minyak masak, susu, TV, radio, periuk nasi, beras, gula, dan wang tunai RM5280. (Lagi lah tak berbaloi. Mencuri tong gas bukanlah kerja yang mudah).

Saya masih menganggap tiada yang menarik pada berita tersebut sehingga menemui berita lain di dalam akhbar yang sama.

'Penyelidik USM cipta bahan utama ubat sakit jantung'

Menurut Prof Abd Latif Ahmad, Dekan Pusat Pengajian Kejuruteraan Kimia USM, bahan utama iaitu L-homophenylalanine dihasilkan menggunakan kaedah biopemangkin gabungan teknologi enzim dan membran yang jauh lebih selamat berbanding kaedah yang digunakan selama ini.

Beliau bersama Dr Syamsul Rizal Abd Syukor dan Oh Pei Ching berjaya menemui kaedah tersebut hasil kajian mereka selama 4 tahun dengan perbelanjaan RM500,000. Kini ia boleh dijual pada harga RM2500 berbanding bahan lama yang diimport pada harga RM9,000 hingga RM11,000!

Walaupun berita tersebut dianggap tidak menarik, tidak sensasi, dan tidak popular namun bagi saya ia cukup bermakna. Ia melibatkan dua kumpulan manusia yang memburu kejayaan masing-masing, dan ada hubungan dengan manusia lain.

Perhatikan fakta dan angka-angka dalam kedua-dua berita dan renungkanlah sejenak dan berhenti sebentar dari berfikir tentang politik.

Jangan lupa, perhatikan angka RM50,000 (jadi penjenayah) dan RM500,000 (jadi penyelidik). Bukankah lebih untung menjadi orang baik?

Terpulang pada kita untuk masuk dalam kumpulan yang mana?


foto hiasan cuma:
tong gas2 150x150 jpg saujanautama3.com

0 comments:

Post a Comment

Yang paling diminati

Latar belakang blog Cheguman Online

Baru-baru ini Panglima Perang Cyber, YDP BPN menegur saya:

"Kenapa Cheguman tidak menulis macam dulu?"

Saya termenung seketika dengan teguran tersebut. Apa perbezaannya? Apa yang kurang? Apa yang istimewanya dahulu?

Sejenak saya menoleh dan merenung kembali jejak perjalanan Demang Lebar Daun mengemudi Waadat sejak Mac 2008. Secara jujur saya akui sering tersepit antara kualiti dengan kuantiti. Hambatan terhadap populariti bagi menarik seramai mungkin khalayak pembaca sering mengorbankan kualiti persembahan.

Barangkali ia suatu ironi namun itulah hakikatnya. Persaingan merebut pengunjung mengasak para blogger memanipulasi isu sebanyak mungkin. Kebanyakan blogger perlu membuat 'update' sekerap yang boleh, termasuk menggunakan tajuk-tajuk sensasi.

Demikian juga diri ini. Dalam usaha meletakkan Waadat dalam senarai teratas 'blog list', hasil tulisan berbentuk analisis dan pemikiran metakognitif telah bercampur dengan artikal-artikal berbentuk berita dan komentar terhadap isu semasa.

Ibarat kain cukin yang ditarik ke atas terbuka di bawah ditutup bawah atas terbuka maka saya cuba seupaya mungkin memaksimum kemampuan diri dicelah kekangan yang ada.

Cuma yang saya khuatir ialah jika akar tak jejak di bumi sedangkan pucuk pula gagal menggapai awan. Bagai kiambang yang terapung di air, terpaksa membahagi diri tiap kali biduk menghampiri.

Dalam keterbatasan itu makanya saya mengambil suatu keputusan untuk mengasingkan dan menghimpun penulisan saya kepada beberapa bahagian:

1) tulisan-tulisan berbentuk berita dan isu semasa akan kekal dalam blog
Waadat.

2)
'Cheguman Online' menjadi wadah untuk saya berinteraksi lebih rapat dengan anda semua melalui tulisan-tulisan berbentuk perkongsian pengalaman, perasaan, pandangan hidup termasuk metakognitif serta falsafah.

3) wacana pendidikan dimuatkan dalam blog
4arif2010.

4) petua, ramuan, rawatan alternatif, dan perubatan herba tradisional kekal di blog
Morhabshi.
Ertinya saya akan menulis dalam empat medan blog berbeza mengikut kritia masing-masing. Semua tajuk-tajuk dan intro setiap entri saya sisipkan di sebelah kiri blog ini agar para pengunjung boleh menyemak entri terkini serta membuat pilihan bacaan.

Dalam pada itu saya akan terus menulis dalam blog-blog lain selaku penulis jemputan. Semuanya saya paparkan di sebelah kiri blog ini. Semua hasil tulisan tersebut akan dikumpulkan secara automatik dalam blog 'Cheguman Online'.

Hal ini bermakna blog 'Cheguman Online' akan menjadi blog sehenti atau portal yang berfungsi memaparkan semua aktiviti saya dalam talian, termasuk Face Book dan sebagainya.

Akhir kata saya dengan rendah diri mengharapkan sahabat-sahabat dan sekalian pengunjung untuk bertukar pendapat serta pandangan secara terbuka sambil mengamalkan etika murni rakyat Malaysia.

Saya mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan kalian semua sepanjang penglibatan saya dalam komuniti maya sejak 1999.

Ampun dan maaf jika terdapat kesalahan atau ketelanjuran bicara saya selama ini.

Salam 1 Malaysia.

Salam hormat,

Salam hormat,

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP